Sådan kan cyberkriminelle hacke biler

At holde sin bil sikker betyder for de fleste at lukke vinduer, låse døre og tænde for din alarm, hvis du har en. Men der findes en sikkerhedstrussel, som mange bilejere ikke tænker på: hackere. Alt kan hackes, inklusive din bil.

 

Med de avancerede funktioner i køretøjer i dag er biler i bund og grund gigantiske bevægelige computere, sårbare over for fejl, vira og hackere ligesom enhver anden computer eller mobilenhed.

 

Selvkørende biler og køretøjer med avancerede sikkerhedsfunktioner som adaptiv fartpilot, vognbaneassistent og automatisk bremsning er særligt udsatte, men praktisk talt ethvert køretøj fremstillet inden for de sidste mange år kan blive udnyttet af en hacker.

 

Sådan kan hackere kan angribe biler

 

Der findes flere angrebsvektorer i biler, som hackere kan gå efter. Her er nogle af de måder, som din bil kan hackes på:

 

  • Dæktryksovervågningssystemer: Dæktryksovervågningssystemer fortæller chaufførerne, når deres køretøjs dæktryk er for lavt eller for højt. Hackere kan få adgang til de systemer og udløse advarselslys og følge køretøjets ruter gennem overvågningssystemet.
  • Deaktivering af bremser: Du kan selvfølgelig aktivere din bremsepedal ved at træde på den, men det er mikroprocessorer, der virkelig får dine bremser til at fungere. Hackere kan få adgang til bilens systemer og deaktivere dine bremser og i nogle tilfælde stoppe motoren.
  • Manipulering af køretøjsdiagnostik: Reparationsværksteder og forhandlere er i dag i høj grad afhængige af indbyggede køretøjsdiagnosesystemer til at udføre indledende diagnose af problemer. Men nogle værksteder vælger at manipulere dit diagnosesystem for at få det til at se ud til, at du har brug for dem til at udføre reparationer, der ikke er nødvendige.
  • Ændring af tidspunkt, en sang på radioen eller GPS-destination: Med adgang til dit køretøjs systemer er det nemt for hackere at foretage små ændringer i dit køretøj. De kan skifte til en anden radiostation eller ændre destination i din GPS.
  • MP3-malware: Downloads af MP3-musik med malware kan opnå adgang til din bils systemer, inklusive dem, der styrer din motor eller bremser.
  • Tvungen acceleration: Ellåse fungerer i dag som automatisk låsning, når bilen starter eller når en vis hastighed. De kan også låse op, hvis airbaggene er blevet udløst. Biler med indbyrdes forbundne systemer som dette er sårbare over for hackere, der bruger powerlocks til at tvinge en bil til at accelerere.
  • Udvidet rækkevidde af nøgleskilte: Trådløse nøgleskilte låser i dag bildørene op, når personen, der holder dem, er tæt på. Men ved at bruge radio-repeatere kan hackere udvide rækkevidden af ​​nøgleskiltet og låse dine bildøre op.
  • Download af køredata: Mange køretøjer, især dem der bruger GPS eller telematiksystemer, registrerer køredata. Hvis de bliver hacket, kan disse oplysninger bruges til at udnytte dit privatliv.
  • Smartphoneadgang: Hackere kan være mindre interesserede i dit køretøjs systemer og mere interesserede i dit køretøjs tilsluttede mobiltelefon – som kan give dem adgang til kreditkortoplysninger, adgangskoder og økonomiske data. Hvis de er i stand til at komme ind i dit køretøjs system og finde din tilsluttede mobiltelefon, kan dine oplysninger være i fare.